Miljoner dör av lättbehand- lade infektionssjukdomar

Varje år dör omkring 15 miljoner människor i världen av infektionssjukdomar, visar en rapport från Världsinfektionsfonden som presenteras under torsdagen. Och en tredjedel av dom här dödsfallen orsakas av lunginflammationer och diarréer, sjukdomar som drabbar väldens fattiga länder hårt, men som egentligen är relativt lätta både att förebygga och behandla.

– Man glömmer ofta de här lite mer tråkiga, banala infektionerna som man egentligen borde ha fått bukt med för länge sedan, eftersom vi har haft behandling och strategier så länge, säger Karin Källander, doktor i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Solna som har sammanställt den nya rapporten.

Skördar miljontals liv
Omkring sex miljoner människor dör av diarréer och lunginflammationer varje år, och de flesta är barn. Barn som bor i den fattigare delen av världen. När det gäller diarrésjukdomarna är i stort sett alla barn under fem år.

– Ingen av de sjukdomarna kostar särskilt mycket vare sig att förebygga eller behandla. En diarré kan väldigt lätt behandlas med en vätskeersättning som kanske kräver en nypa socker och en nypa salt i ett glas rent vatten. Det kan göra skillnaden mellan liv och död för ett barn som är just uttorkat på grund av diarré. Och vad gäller lunginflammation så är billiga enkla antibiotika ofta det som avgör om ett barn överlever eller inte.

Hänger på omvärldens intresse
Brist på billiga mediciner, brist på vårdpersonal och så brist på intresse från den rikare delen av världen - där många av dom här sjukdomarna inte längre är ett stort problem - ja det är några anledningar till att infektionssjukdomarna fortfarande tar så många liv, tror Karin Källander.

– Den kunskap och de metoder vi har idag, om de bara kom till användning skulle man nog kunna undvika ungefär 60 procent av alla dödsfall, men problemet ligger ju i att den behandlingen kommer ju inte fram till de som är sjuka.

Reporter: Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista