Även djur oroar sig för framtiden

Brittiska forskare har för första gången visat att även djur bekymrar sig för framtiden. I försök på amerikanska kråkfåglar framgår att djur inte bara har förmågan att planera framåt i tiden utan dessutom förmodligen delar mänskliga egenskaper som att oroa sig för kommande hot eller den framtida försörjningen. Kunskap som forskarna nu anser borde få betydelse till exempel för hur man behandlar djur på slakterier.

I sina försök studerade forskare vid Cambridgeuniversitetet i Storbritannien åtta stycken västerländska snårskrikor - en sorts amerikanska kråkfåglar, som fick tillbringa en vecka omväxlande i två olika rum. I det ena rummet fick de alltid mat på morgnarna men inte i det andra. Under resten av dagen fick de mat i pulverform som är svår för dem att gömma undan. När slutligen alla fåglar på den sista försöksdagen fick chansen med nötter som de kunde stoppa undan, valde snårskrikorna att stoppa undan och spara det mesta av maten i det rum där de inte brukade få frukost, berättar Nicky Clayton som är professor i experimentell psykologi i Cambridge.

– Vi tränade fåglarna att i det ena rummet fick man frukost och i det andra fick man det inte, och i det senare fallet gömde fåglarna undan 95 procent av maten de fick.

Första studien i sitt slag
Studien som publicerats i tidskriften Nature är den första som visar att djur kan planera på det här sättet. Just den västerländska snårskrikan är en ovanligt intelligent fågel, men enligt cambridgeforskarna finns ingen anledning att tro att arten skulle vara ensam bland djur om det här sättet att planera, och därmed att ha en känsla för framtiden. Därmed ställs ett vanligt antagande, att djur skulle vara fast i ett evigt ”nu” på ända, säger Nicky Clayton.  Kanske kan de tänka både på det förflutna och oroa sig för framtiden, menar hon, vilket vi i så fall bör påverka hur vi behandlar dem.

– Kanske måste vi börja oroa för huruvida även djuren oroar sig för framtiden. Föreställ dig en grupp kor där några blivit skickade till slakthuset, och där de andra kanske har förmågan att oroa sig för framtiden och kanske står och tänker ”är det min tur nästa gång”?

Reporter: Björn Gunér

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista