Brom sätter klorna i rovfåglarna. Om miljöforskarnas nya problem med flamskyddsmedel

För inte så länge sedan var de allra flesta helt överens om att medel som innehöll organiska klorerade ämnen var oönskade.

Sedan dröjer det bara några år, så levereras i stället organiska ämnen som innehåller brom - det är de nu aktuella flamskyddsmedlen. Och brom bär sig nästan precis likadant åt som klor. 

Miljöforskarna börjar härskna till. Gång efter annan dyker det upp nya typer av kemikalier, ämnen som man borde ha begripit skulle vara oönskade i vårt livsrum.

För inte så länge sedan var de allra flesta helt överens om att medel som innehöll organiska klorerade ämnen var oönskade - DDT, PCB, dioxiner - i dessa och andra ämnen var det just de klorerade komponenterna som kröp in i levande material och la sig på hög. Hos somliga djur skadades reproduktionen, hos andra lurades kroppens hormonsystem så att könsuppdelningen blev konstig.

Sedan dröjer det bara några år, så levereras i stället organiska ämnen som innehåller brom - det är de nu aktuella flamskyddsmedlen. Och brom bär sig nästan precis likadant åt som klor.

Men det är som om man inte lär sig. Miljökemisten Åke Bergman vid Stockholms universitet upptäckte tidigt att de bromerade ämnena lagrade sig på ungefär samma sätt som de klorerade.

Nu tänker miljöforskare göra som klimatforskarna - samordna sig i en internationell panel, där kunskapen om giftiga kemiska ämnen ska kunna upprättas och riskbedömas. Under året skall detta IPCP inrättas.

Man kan ju undra hur tillverkarna resonerar.

Nyttan är viktigare än risken, kan man tro. Datorer och mobiltelefoner får inte börja brinna. Men nu har amerikanska och kinesiska gemensamt funnit halter av bromerade flamskyddsmedel i kinesiska rovfåglar, obegripligt höga halter. De är 100 gånger högre än här i Sverige, och toppnoteringen är 400 gånger högre halter av PBD-varianter än i Sverige.

Hur gick det till? Alla verkar vara överens om att det handlar om hur man hanterar sitt elektronik-skrot. Här i Sverige finns system för återvinning, men ännu icke i Kina.

Vi får följa med Sveriges Radios korrespondent Hanna Sahlberg på Pekings gator, medan hon talar med försäljare och sophämtare, eller sopjägare, snarare. Skrotet har ett pris. Och tilltron till myndigheterna är mycket hög - där vet man säkert bäst.

Ändå sprider sig en oro över vad som händer, och den kinesiska lagstiftningen kommer att lyfta sig i håret för att närma sig omgivningens krav. Men så länge det finns en möjlighet att tjäna pengar på miljöfarlig verksamhet; så länge det finns så fattiga människor, så länge kommer också giftspridningen att fortgå.

Redaktörer: AnnLouise Martin och Hanna Sahlberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista