Djupfrysta grönsaksfröer klarar klimatförändringar

Världens första säkerhetslager för växter ska byggas på ögruppen Svalbard.

Om drygt en vecka startar bygget i en gammal kolgruva, där runt 3 miljoner fröer från hela världen ska bevaras för framtiden i ständig tjäle, permafrost.

Syftet är att spara grödor, frukter, träd och grönsaker om deras släktingar skulle förstöras av växtsjukdomar eller naturkatastrofer.

Bygget av fröbanken sker i en kolgruva en kilometer från huvudorten Longyearbyen. Närheten till byn gör att det redan finns elektricitet och bilväg i närheten vilket är viktigt så att nybygget inte ska skada den ömtåliga arktiska naturen.

Lagret byggs hundra meter in i fjället. Det ska kunna stå emot alltifrån atombomber till växtsjukdomar och klimatförändringar.

Den norska staten, som bygger valvet, har räknat in både klimatforskarnas varningar om kommande havsnivåhöjningar och höjda lufttemperaturer i projektet.

– Den här anläggningen ska vara i flera hundra år. Även om utetemperaturen stiger och polerna eventuellt smälter kommer det att vara permafrost - tjäle - runt den internationella fröbanken där långt inne i berget, säger projektledaren Magnus Bredeli Tveiten.

Per Hylén, i samarbete med norska NRK.
per.hylen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista