Veckomagasin 2007-02-23

15 miljoner människor dör helt i onödan av infektionssjukdomar i världen varje år, och allt fler 40-talistkvinnor får cancer av sin rökning.
Om några veckor startar bygget av jordbruksvärldens ”Noaks ark” på Svalbard - där ska alla jordens frön sparas.

Med cig i hand mot jämställdhetens land

Det var i början på 60-talet som tobaksindustrin i Sverige på allvar började ta steget från en dittills mansdominerad  marknad till att även försöka locka till sig kvinnliga köpare. Det gjorde tobaksbolagen genom att spela på den framväxande jämställdhetsdebatten.

På samma sätt erbjöds cigaretter till kvinnorna runt Medelhavet under 80-talet,  och till kvinnorna i Östeuropa efter murens fall och vidare under 90-talet.

Idag visar färska rapporter att kvinnor i Sverige allt oftare drabbas av lungcancer de senaste åren än kvinnor i många andra delar av Europa.
Margaretha Haglund på Folkhälsoinstitutet kopplar nu ihop den här trenden med den växande jämställdhetsrörelsen som på 60-talet kommit betydligt längre i just Sverige än i andra europeiska länder.

Reporter Gabriella Björk

Katjoff!! Där fixade jag menisken!

Kan talang för TV-spelande bli en framtida merit för att bli framgångsrik kirurg? I veckan publicerades en amerikansk rapport som visar att kirurger som spelar mycket TV-spel på fritiden gör färre misstag än ickespelande kollegor när de övar titthålskirurgi.

Vad är det man blir bättre på, och hur långt räcker TV-spelstalangen i kirurgvardagen?
Vi frågar Li Felländer Tsai, chef för simulatorcentrum på Karolinska universitetssjukhuset där man utbildar blivande kirurger, och där man också gjort egna studier av TV-spelande som kirurgisk övningsmetod.

Reporter Kristoffer Gunnartz

De får inte ens chansen

15 miljoner människor dör helt i onödan varje år, klargör Världsinfektionsfonden med en skrämmande rapport om infektionsläget i världen.
HIV/Aids, TBC och malaria står för en stor del av förödelsen. Men mer än en tredjedel av dödsfallen beror på lunginflammationer och diarréer, sjukdomar som är relativt lätt både att förebygga och behandla.
Det är sjukdomar som i första hand drabbar  barn i den fattigare delen av världen. När det gäller just diarrésjukdomarna är i stort sett alla barn under 5 år.

Brist på billiga mediciner, brist på vårdpersonal och inte minst brist på intresse från den rikare delen av världen - där många av dom här sjukdomarna inte längre är ett stort problem - är några anledningar till att infektionssjukdomar fortfarande tar så många liv, tror Karin Källander, doktor i internationell hälsa och medförfattare till rapporten från Världsinfektionsfonden.

Professor Hans Rosling pekar ut de mycket enkla verktyg som behövs för att rädda barnens liv - rent vatten, och tillgång till antibiotika i byn där man bor.
År 2000 satte FN upp en rad så kallade Millenniemål. Ett av dom var att minska barnadödligheten med två tredjedelar från 1990 års nivå till år 2015. Men som det ser ut nu så kommer det att bli svårt att uppnå det målet.

Reporter Michael Borgert

Vem vet?

Förra veckans rätta svar: en fickgrammofon, alltså en hopfällbar resegrammofon av allra minsta slag!
Rätt svar fick vi från Inga Johannes i Uppsala- det kommer en present på posten! 

Adressen till tävlingen lyder: vem.vet@sr.se, eller Vem vet, box 1552, 751 45 Uppsala

Noaks ark för jordens matväxter

Ett iskallt kylskåp för all världens matväxter, en försäkring för både klimatförändringar och kärnvapenkrig - så är genbanken på Svalbard tänkt att fungera, när man nu börjar bygget utanför Longyearbyn.
Här långt nere i den arktiska bergrgunden påbörjas om några veckor bygget av ”Svalbard Global Seed Vault”.  

Bland andra har FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO ställt sig bakom projektet med sina dryga 190 medlemsstater - som alla lovat att skicka fröer till fröarken på Svalbard. Magnus Bredeli Tveiten är  projektledare på norska ”Statsbygg” som ansvarar för bygget av den globala fröbanken på Svalbard, som ska stå färdig om bara ett halvår.

Reporter Per Hylén i samarbete med norska NRK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista