Ätstörningar oväntat vanligt hos patienter med övervikt

Att feta och överviktiga lider av ätstörningar är vanligare än man tidigare trott, visar ny svensk forskning. Och de drabbade riskerar att hamna mellan stolarna i vården.

I en studie från Överviktsenheten på Karolinska univeristetssjukhuset i Huddinge har man kartlagt ätstörningar hos patienter med fetma. Och många visade sig ha hetsätningsstörning, berättar Kristina Elfhag, psykolog och forskare.

Hetsätningsstörning

Av de undersökta fetmapatienterna hade tio procent ätstörningar. Vanligast var en ny diagnos: hetsätsningstörning. Den liknar den mer klassiska ätstörningen bulimia nervosa, men med skillnaden att man inte kräks eller har något annat kompensatoriskt beteende för det enorma matintaget. I stället känner man stor olust och oro inför sitt ätande.

Mellan stolarna

De fetmapatienter som har någon form av ätstörning riskerar att hamna mellan den medicinska och den psykiatriska vården, menar Kristina Elfhag. Deras ätstörning är inte tillräckligt svår för att de ska behandlas av psykiatrin och inom fetmavården förstår man inte problemen.

Stina Näslund
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista