Högt blodsocker ökar cancerrisk

Ett något förhöjt blodsockervärde ökar risken för kvinnor att få cancer, visar en ny svensk studie. Riskökningen rör flera olika cancertyper, bland dem malignt melanom.

Forskare i Umeå har mätt blodsockret på nästan 66000 kvinnor och män över 40 år. De kunde se att även även måttligt förhöjt blodsocker gav kvinnor en ungefär 30 procent högre risk att drabbas av någon typ av cancer.

Malignt melanom

Särskilt förhöjda var riskerna att få cancer i bukspottskörteln, livmodern, urinvägarna - och, till forskarnas stora förvåning, risken att drabbas av malignt mellanom eller hudcancer var dubbelt så stor, berättar Per Stattin, docent i urologi vid Umeå universitet.

Därför planeras nu för ännu större studier i samarbete med andra länder. Och innan det kommer resultat från dem vill Per Stattin inte uttala sig om vad den förhöjda risken för hudcancer kan bero på, men eventuellt handlar det om något slags ämnesomsättningsrubbning.

Testosteron

Varför gäller då det här främst kvinnor?

Per Stattin tror att anledningen kan vara att män ofta har höga testosteronvärden – något som i sin tur ger låga blodsockervärden.

Vanliga kostråden hjälper

Men det allra viktigast resultatet av studien tycker Per Stattin är att det räcker med bara lite förhöjda blodsockervärden för att cancerrisken ska öka, något som vi alltså kan förebygga:

– För att minska sin risk att få cancer kan man använda samma kost och motionråd som man har för att undvika hjärt och kärlsjukdom och diabetes, säger han.

Mindre fett och mer motion hjälper alltså till att hålla cancern borta.

Studien publiceras i Diabetes Care, volume 30, number 3, Mars 2007.

Anna Rockberg Tjernberg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista