Vatten och lera väller över Java

Ingen vet säkert var det kommer ifrån - men 15 000 människor har fått fly undan lerfloden som började rinna i maj förra året. Nu demonstrerar innevånarna, och experterna försöker hejda flödet genom att fylla det djupa hålet med betongklot.

Vad är det som händer, mitt i ett risfält på östra Java? Där, i Indonesien kämpar man med att få stopp på en enorm flod av lera som sprutat konstant ur marken se’n i maj förra året.

Ett lokalt gasbolag anklagas för att ha orsakat katastrofen när dom borrade, prospekterade i området, men företaget är inte överens med experterna - det kan ha i stället ha varit en vulkan som utlöste vattenmassorna som nu pressar ur leran över det 450 ha stora området.

Indonesiska myndigheter har nu i helgen börjat sänka ned 300-kilo tunga betongklot för att hejda vatten- och lerflödet. Ett kontroversiellt projekt som redan stött på problem.

Otto Hermelin är docent i geologi på Stockholms universitet, och en av de många experter som tvovlar på att det ska fungera.
-Risken är att det väller fram någon annanstans, säger han.

Nils Horner, SRs korrespondent i området, har sett förödelsen och konstaterar att det också håller på att förstöra infrastrukturen  utanför Javas stora städer, där vägarna bitvis är oframkomliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista