Stor skillnad mellan skog och hyggen när det gäller klimatpåverkan.

Ny studie pekar på brister i FN:s klimatprognoser

Idag publiceras amerikanska forskare en ny studie där man räknat på skogsavverkningens effekter på framtidens klimat. Människans skövling av skog är en faktor som till stor del saknats i de klimatprognoser som hittills gjorts. Till exempel i den rapport som FN:s klimatpanel IPCC presenterade i fredags - där man bland annat förutspår omfattande vattenbrist och stora förändringar i världens ekosystem inom bara några decennier. Enligt den amerikanska rapporten skulle de här effekterna kunna bli antingen mildare, eller värre än IPCC förutspått.

Idag publicerar amerikanska forskare en klimatmodell som visar vilka effekter människans skogsavverkning har på klimatet. Att klimatmodeller tar hänsyn till alla aspekter i skogsskövlingen - som koldioxidlagring och hur ljuset reflekteras tillbaka från ett kalhugget område - är ovanligt. De här faktorerna är inte heller representerade fullt ut i IPCCs sammanställning, säger ekosystemvetaren Ben Smith vid Lunds universitet.

– Även om man har en susning om dom här processerna så förstår man dom inte så pass bra att man vågar ha med dom i modellerna när man ska göra globala prognoser för till exempel IPCC:s räkning.

Skulle kunna ge helt omvänd effekt
Det de amerikanska forskarna nu visar är att framtidens klimatet skulle påverkas på olika sätt beroende på var på jorden skogen avverkas. Generellt sätt har man räknat ut att skövling av skog runt ekvatorn leder till ett varmare klimat medan avverkning uppe i de stora skogsbältena på norra halvklotet leder till en omvänd effekt. Och skulle all skog på jorden huggas - även om det scenariot kanske inte är så troligt - så visar den amerikanska modellen som publiceras i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift (PNAS), att jorden totalt sett skulle kylas ned.

Mer rimliga scenarior
Men studien visar också att skulle man bara titta på ett område som Amazonas - som förutspås kunna försvinna helt inom 100 år - så skulle en sådan skövling leda till att medeltemperaturen på jorden blir ännu högre än vad man förutspår i t ex IPCC:s beräkningar. Och även om man kanske måste lära sig mer om det här så håller Ben Smith med om vegetationsförändringar är något som måste in i klimatmodellerna om de ska ge en rättvis bild av hur framtidens klimat kommer att se ut.

– Skövling av skog i tropikerna, som ju sker i ganska stor omfattning idag, det bidrar till klimatförändringen. Den gör att det blir snabbare klimatförändring och att vi hamnar i högre globala medeltemperaturer.

Reporter: Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".