Drar enorma mängder el att producera

Islänningarna fortsatt oense om landets aluminiumindustri

Häromdagen röstade invånarna i orten Hafnarfjördur, strax utanför Reykjavik, nej till en utbyggnad av det närliggande aluminiumsmältverket i Straumsvijk. Den växande aluminiumindustrin har delat det isländska folket i två nästan lika stora läger. En halva som menar att aluminiumindustrins närvaroro är förutsättningen för Islands starkt växande ekonomi. Och en motståndarhalva som beskyller de isländska myndigheterna för att äventyra unika naturområden när de till exempel bygger ut vattenkraften för att täcka aluminiumindustrins enorma elbehov.

Omröstningen i Hafnarfjördur, som vanns med knapp majoritet för nej-sidan, är bara en i raden av tvister kring den växande aluminiumindistrin på Island. På grund av sitt billiga elpris har vulkanön i norra Atlanten blivit ett mecka för världens aluminiumproducenter. Idag går nästan 90 procent av landets elproduktion till de utlandsägda aluminiumsmältverken som byggts upp här.

Förra året färdigställdes, trots protester, den hett omtvistade jättekraftdammen Kárahnjúkar öster om glaciären Vattnajökul. En damm som å ena sidan dämmer upp flödet i en av landets känsligaste glaciärälvar, men som å andra sidan ger möjlighet för landet att sälja ännu mer el till det senaste i raden av utländska aluminiumsmältverk - det i kustorten Reydarfjördur, som ska står färdigt senare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista