Radiosåpan som motverkar HIV-spridning

En såpopera på radio har blivit ett av verktygen som ska stoppa spridningen av HIV i Uganda. Den riktar sig till unga människor och försöker komma åt de attityder och riskbeteenden som andra informationskampanjer inte kunnat nå.

Vad gör du om din lärare erbjuder dig det högsta betyget, men bara om du går med på att ha sex med honom? Eller om du kan få en ny mobiltelefon av en rik granne, fast inte helt gratis naturligtvis?

En såpopera på radio har blivit ett av verktygen som ska stoppa spridningen av HIV i Uganda. Den riktar sig till unga människor och försöker komma åt de attityder och riskbeteenden som andra informationskampanjer inte kunnat nå. Med hjälp av verkliga historier handlar radiosåpan om hur man ska vara i en relation, om självkänsla och kärlek, och om hur man skyddar sig mot att bli smittad av HIV.

I vetandets värld får du följa med till Ugandas huvudstad Kampala och lyssna på ett smakprov ur det åttioförsta avsnittet - och träffa gänget som skapat radiosåpan Rockpoint.

Redaktör Elsa Helin
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista