Vitaminer till mamma ger starkare barn. Foto: Scanpix.

Vitaminer till gravida i fattiga länder minskar andelen undernärda barn

Att många barn när de föds väger för lite är ett allvarligt hälsoproblem, framför allt i den fattigare delen av världen. Nu visar en ny studie från Tanzania att om de gravida kvinnorna får ett enkelt tillskott av vitaminerna B, C och E minskar andelen undernärda barn betydligt.

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine, ingick drygt 8000 synbart friska gravida kvinnor.

I Tanzania får alla gravida redan tillskott av järn och folsyra, och de får också malariamedicin.  Men resultaten tyder alltså på att många ändå lever med vitaminbrist.

Bland de kvinnor i studien som fick vitamintillskott minskade andelen nyfödda med låg födelsevikt med cirka en femtedel, från 9,4 till 7,8 procent.

Vanligt problem

Låg födelsevikt definieras som under två och ett halvt kilo. I fattiga länder världen över är så låg födelsevikt vanlig, berättar Hans Rosling.

– Ungefär 20 miljoner barn varje år har så låg födelsevikt, och det ökar risken för sjukdom och död. Fattigdom och undernäring börjar redan i moderlivet, säger han.

– Det intressanta med den här studien är att den visar att även de till synes friska kvinnorna har en dold undernäring.

Enkelt och billigt

Men det kan alltså finnas ett enkelt sätt att minska problemet. Forskarnas slutsats är att man bör överväga att ge vitaminer till alla gravida kvinnor i fattiga länder. Det skulle vara både enkelt och billigt att göra, säger Hans Rosling.

– Man träffar redan de gravida kvinnorna och ger dem järntabletter och folsyra.

Det vore en enkel sak att till det lägga också vitamintabletter.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista