Havet. Där är det. Fullt av bakterier med förmåga att angripa oss. (Foto: Hasse Holmberg/Scanpix)

Bakterier i havet bär på förmåga att infektera människor

Ute i havsvattnet finns bakterier som är rustade för att angripa människan. De är utrustade med samma gener som också finns hos välkända sjukdomsbringande bakterier.

Man har vetat länge att man kan känna igen bakterier som infekterar människor: De har speciella gener som tillverkar ett lugnande medel, som får den mänskliga cellen att tuppa av. Då blir det enkelt för bakterien att invadera.

Fler har hemligt vapen

Men det man sett sedan man sekvenserat (bestämt generna på) ett stort antal havsvattenbakterier, är att det dyker upp många fler bakterier där ute som också har detta hemliga vapen. Det är bakterier vi inte drabbats av – ännu i alla fall.

Det här är en ny upptäckt som mikrobiologer från Kalmar ska presentera på Mikrobiologdagarna i Stockholm i maj.

Inte bara ruttna maneter

Att bakterier angriper gamla alger och ruttna maneter vet vi. De hör till våra nödvändiga nerbrytare, som i komposter. Det man nu förstått är att havsbakterier är rovdjur: De ger sig på människor, och även andra friska djur. I trånga fiskodlingar till exempel, där fiskarna går och skaver mot varandra och plötsligt blir sjuka.

– Man har trott att de där bakterierna har kommit utifrån, uppifrån, men nu ser vi att de kommer ur havsvatten, säger Åke Hagström, professor i marin mikrobiologi i Kalmar. 

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista