Kvinnliga tandläkare trivs med patienterna men inte med det stressiga schemat.

Jobbigt på jobbet för kvinnliga tandläkare

Kvinnliga tandläkare mår dåligt på jobbet. Det visar en avhandling om hur kvinnliga tandläkare inom Folktandvården ser på sin arbetssituation.

Alltför stressade scheman och monotont, tungt arbete hör till de vanligaste arbetsrelaterade problemen, säger Karin Hjalmers doktor i odontologi vid Malmö högskola.

- Om man inte orkar arbeta heltid till 65, dvs om man inte kan ha ett hållbart arbetsliv, då är det en dålig arbetssituation, säger hon.

Gruppen av tandläkare som Karin Hjalmers tittat närmare på - kvinnliga obefordrade allmäntandläkare i Folktandvården - utgör ungefär en fjärdedel av alla yrkesverksamma tandläkare i Sverige.

Men av dem säger sig bara en av fem orka med att arbeta lika mycket som de gör nu, fram till pensionen. I jämförelse med andra yrkesgrupper som personalen på försäkringskassan och på barnkliniker, hade de kvinnliga allmäntandläkarna väsentligt fler besvär. Bland annat led de ofta av tinnitus, kontaktallergier och värk i leder, axlar och nacke.

- Tandläkaryrket är ganska monotont, det är statiskt och det är tungt. Det är enligt en tidigare undersökning nästan helt jämförbart med en manlig slaktares eller betongarbetares arbetssituation, säger Karin Hjalmers.

Men trots att arbetet både är fysiskt tungt och innebär mycket stress, trivdes många av tandläkarna med arbetet i stort. Patientkontakten var det som lockade mest.

Mer om detta - och vad man kan göra åt problemen - i Veckomagasinet fredag, 13/4, 13.20.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista