Ny modell för dödens matematik

Idag är 99% av alla arter som någonsin funnits på jorden utdöda, och dom dog ut olika fort, beroende på mattillgång och klimat och andra omständigheter.

En ny svensk matematisk modell kan nu förutsäga när en utrotningshotad art slutligen försvinner.

Den nya matematiska modellen kan användas av biologer för att bedöma om en art är i behov av skydd och rödlistning. 

Modellen beskriver hur fort gruppen eller populationen fylls på med nya ungar.  Men det här är inte lika enkelt som när man samtidigt tömmer och fyller ett badkar - lite in och mycket ut, så töms det fort, Nej, sammanhangen är krångligare än så. Finessen med modellen är att den är helt generell.

– Den kan användas för rävar som får kullar varje år, björkar som ger upphov till nya björkar, bakterier som delar sig och till och med elementarpartiklar som splittrar sig. Det är samma grundläggande mönster, säger professor Peter Jagers vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Det grundläggande mönstret är att alla individer måste göra sig minst en kopia till nästa generation för att inte populationen ska börja dö ut.

Det här låter kanske som om man redan vet det. Varje par måste få två barn, annars sjunker befolkningen, som i Kina med ettbarnsbestämmelsen. Men det som är nytt är den sannolikhetsberäkning som ligger bakom modellen. Att det också går att få med till exempel honor som mitt i utdöendet skaffar massor av avkomma. Modellen omfattar alla de varianter och avvikelser som kan finnas mitt i en händelse som ser ut att gå bara åt ett håll.

– En hona får inga barn alls, andra får många. Men man kan fortfarande uttala sig om hur det ska går för helheten med hjälp av sannolikhetsteori, säger Peter Jagers.

Matematiker är nu inte intresserade av mer än sina teoretiska modeller, ändå har de med detta givit biologer ett verktyg att spara utrotningshotade arter, eller beräkna hur lång tid man har på sig att rädda en rödlistad art.

AnnLouise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista