"Operationer mot snarkningar fungerar"

Operation mot kraftigt snarkande är visst en bra metod, hävdar Danielle Friberg, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, som motsätter sig den rapport som SBU presenterade tidigare i veckan.

Att snarka och drabbas av andningsuppehåll under sömnen är ett problem för många. Varje år erbjuds ungeför 750 patienter i Norden bot genom operation. Men som Vetenskapsradion berättade igår anser Statens beredning för medicinsk utvärdering att operation inte fungerar.

Karl Franklin ansvarig för rapporten säger till Vetenskapsradion att han inte tycker att patienter bör utsättas för en så farlig operation där komplikationerna är många - exempelvis blödningar, sväljningsbesvär och till och med dödsfall.

Men utredningen får nu kritik av Danielle Friberg, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge:

– Vi har inga sådana allvarliga komplikationer numera. Jag tycker att vi ska få en chans att visa att vi kan bota sömnapné innan man säger att det är en värdelös behandling.

– Så ni tänker inte sluta operera?

– Nej, det enda som man känner nu är att patienter har blivit väldigt skrämda av det här väldigt felvinklade sättet. Jag känner att vi ger en säker vård till våra patienter.

I en ännu opublicerad studie hävdar Danielle Friberg att 80 % av de opererade patienterna är nöjda.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista