Mjukvävnad från ett lårben av T-Rex. (Foto: Science)

Protein från T-Rex bevarat

Amerikanska forskare för första gången hittat ett protein från ben och blodkärl i en 68 miljoner år gammal Tyrannosaurus Rex, något som kan hjälpa forskarna att förstå den jättelika dinosuriens släktskap med andra djur. Förr trodde man att det bara fanns fossil bevarat från den här tiden.

Eftersom resterna från dinosaurier är så gamla är det inte så enkelt att veta allt om dem. För egentligen finns det inget äkta ben eller några organ kvar. Under miljoner år bryter enzymer ner allt organiskt material, som ersätts av mineraler från omgivningen - det har blivit ett fossil.

Men nu har forskarna i nordvästra USA alltså för första gången hittat proteinet kollagen, från ben och blodkärl som undgått att fossiliseras.

Lars Werdelin, docent vid Naturhistoriska riksmuseet, förklarar att det beror på den porösa sandsten där det bevarats, med genomströmmande vatten som sköljt bort de  enzymer som annars bryter ner kollagen.

– Det verkar ju inte ha skett så mycket fossilering över huvud taget. Det är oroiginalmaterialet som är kvar, säger han.

Med en ny metod för att fastställa släktskap mellan olika arter jämfördes proteinet från dinosaurien med protein från några djur som lever idag. Det visade sig att T-Rex var mer lik en kyckling än ett ödlelikt djur som salamander.

Lars Werdelin är inte förvånad över det, men tycker det hade varit mer intressant att se jämförelser med till exempel krokodil och alligator, som ännu inte finns i den här proteindatabasen.

Än så länge har forskarna bara hittat ett protein och bara från en enda dinosaurie. Men forskarna är hoppfulla nu när man vet var man ska leta.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista