Rhesusapans arvsmassa kartlagd. Foto: Oregon Primate Research Center/Scanpix

Apgener berättar om människans utveckling

Nu har rhesusapans hela arvsmassa kartlagts och publiceras i tidskriften Science. Och det kan säga mer om vad som gjorde oss männsikor till människor och när det skedde, än vad man hittills kunnat utläsa när man bara har haft människans och schimpansens arvsmassa att tillgå.

Det handlar om genkartan av ytterligare en av våra grannar i apsläktträdet, makaken eller rhesusapan, som blir den tredje primaten i ordningen att få sina gener kartlagda, efter våra egna och schimpansens. Och även om rhesusaporna inte är särskilt nära släkt med oss människor - vi skildes åt för cirka 25 miljoner år sedan - så är dess gener avgörande för att vi ska kunna förstå oss på de genetiska skilnader som man under de senaste åren upptäckt mellan oss själva och vår närmaste släkting schimpansen. Grovt förenklat handlar det om att det inte räcker med två utan krävs tre arter från samma släkträd för att avgöra hur och när vissa förändringar i generna inträffade. De kan man också förstå mer om vilka förändringar det har lett till, som till exempel förändringar i hjärnan.

Den nya genkartan är dessutom viktig eftersom makaker är en av de allra viktigaste försöksdjuren inom den medicinska världen, inom bland annat aidsforskningen.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".