1 av 6
Insulinbehandling kan kanske bli ett minne blott.
2 av 6
Jobbig arbetsställning, bullrig arbetsmiljö.
3 av 6
Fattig liten knatte från Malawi - ett lätt offer för lungsjukdom
4 av 6
Så ser en fällkil ut!
5 av 6
Jättebläckfisken då den fångades i februari
6 av 6
Julio Voltarelli och Richard Burt flankerar den unge patient som blivit behandlad i Sao Paolo

Veckomagasin 2007-04-13

Offensiv mot diabetes, hur kan djuphavsdjur se i mörkret, om trötta tandläkare och fattiga barn som drabbas av lungsjukdomar - ofta deras sista krämpa.

Boota om immunförsvaret

Diabetes typ 1 kan bekämpas defensivt, med insulinbehandling, eller som   brasilianska och amerikanska forskare nu föreslår - offensivt.
Det innebär att man sätter stopp för de delar av immunförsvaret som har börjat angripa de celler som tillverkar insulin.

På 15 unga diabetespatienter, som fortfarande hade en del insulinproducerande betaceller kvar, slog man ut immunförsvaret med kemiska medel, och ersatte det med kroppens egna stamceller som på nytt byggde upp ett mer välfungerande immunsystem hos 14 av dem.

Medicinprofessor Christian Berne är diabetolog vid Akademiska sjukhuset, och han tror inte riktigt att den här metoden kommer att bli den allmänna behandlingen i framtiden - åtminstone inte så länge som det finns en fungerande medicinering mot sjukdomen. 

Man måste också göra stamcellsbehandlingen i början av sjukdomen, då patienten är ung,   och man vet inte hur biverkningsbilden ser ut över lång tid. Tekniken med stamceller kan bara tänkas fungera på icke-ärftliga typer av diabetes.

Ögonforskning på djupet

För en månad sen rapporterade vi att fiskare från Nya Zeeland hade  bogserat hem  den största  bläckfisk man någonsin hittat, närmare ett halvt ton tung och tio meter lång, från vattnen utanför Antarktis.

Den förvaras nu nedfrusen men i höst när den tinas upp, ska en grupp ögonforskare från Lund få vara med och undersöka den. De har länge intresserat sig för ögats utveckling och stora variationsrikedom, t ex hur mörkerseende fungerar i havets djup.
Professor Eric Warrant, just nu i Australien, ser fram emot få undersöka ett sånt här öga som kan vara stort som en fotboll och ibland rent av ha en diameter på 80 centimeter.

Reporter: Lena Nordlund

Tungt tycker kvinnliga tandläkare

Arbetssituationen för kvinnliga tandläkare är mycket dålig - stressade scheman, obekväma arbetsställningar som ger värk, och ljud som orsakar tinnitus.

Karin Hjalmers har själv varit tandläkare och valde att undersöka hur kvinnliga obefordrade allmäntandläkare i Folktandvården såg på sin arbetssituation.
Kontakten med patienterna fick allt mindre betydelse eftersom ekonomin och effektiviteten blivit viktigast.

Marianne Eriksson är tandläkare på Folktandvården i centrala Uppsala. Hon har jobbat som tandläkare i 25 år och trivs bra  med sitt arbete.
Patientkontakten är det hon gillar mest och var också det som lockade henne till yrket från början.
Marianne Eriksson känner också av dom monotona arbetsställningarna.

- Man tänker på att kroppen måste hålla i femton år till och ibland så känner man att man har lite ont i axlar och nacke och då känner man sig orolig.

Marianne Erikssons situation är ganska typisk för dom tandläkare som Karin Hjalmers pratat med. Många av dom trivdes med arbetsuppgifterna och kände stort engagemang för sitt jobb och sina patienter - men samtidigt berättade dom om stora brister i arbetsmiljön.

Reporter: Gabriella Björk

Vardagsmedicin räddar barn i fattiga länder

Att rädda livet på barn som drabbas av lunginflammation är i vår värld en ganska lätt match - febernersättande medel och antibiotika, men i de allra fattigaste länderna är lunginflammation en av de stora barndräparna. Det säger  Penny Enarsson,  som lett ett framgångsrikt program mot lunginflammation i ett av världens allra fattigaste länder - Malawi  i Afrika
 
Det  lyckades bra i Malawi, sa Penny Enarsson, och det tycker Hans Rosling också.
Han är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Men han är inte så säker på att de goda resultateten håller i sig, om man nu bara lämnar Malawi för att gå vidare till nästa utsatta land.

Malawi är ju ett av världens fattigaste länder och då bör stödet  nog finnas kvar i bakgrunden - inte bara ett år eller två utan decennier - så att arbetsrutinerna nöts in i vardagslunken inom sjukvården.

Reportrar: Lena Nordlund och Therèse Larsson  

Tävlingsresultat

Förra veckans ljud var en fällkil, som man slår in i trädet så att sågen inte ska knipa vi trädfällning. Fällkil svarade Alf Wretäng i Örebro. Veckans tävlingsljud ligger som sista inslag i programmet!

Programledare: AnnLouise Martin och Kristoffer Gunnartz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista