Influensavaccin tillverkat med hjälp av insektsceller

Amerikanska forskare har lyckats tillverka influensavaccin i insektsceller. Normalt sker vaccintillverkning i hönsägg men att använda insektsceller går snabbare. Hönsägg går dessutom inte att använda om vaccin ska tillverkas mot fågelinfluensa.

Att tillverka influensavaccin i hönsägg är ett knepigt arbete där man oftast måste spruta in virus i varje ägg för hand. Och det handlar om miljoner av ägg varje år när man tillverkar influensavaccin.

Även om det är omständligt, har ägg används med framgång i vaccintillverkningen dom senaste årtiondena. Men nu har alltså amerikanska forskare framställt influensavaccin i insektsceller.

Snabbt och mycket

Den största fördelen är att man snabbt skulle kunna tillverka stora mängder influensavaccin, något som skulle vara nödvändigt om det utbröt en influensaepidemi. På kort tid skulle nämligen en hel cellodling kunna omprogrammeras till att bli många små snabbproducerande vaccinfabriker.

Lovande

Jonas Blomberg är professor i klinisk virologi vid Uppsala universitet och han tycker insektsmetoden är lovande men att alla nya metoder att framställa vaccin måste betraktas med försiktighet.

– Varje nytt vaccin är ett experiment. Man har ibland fått oväntade biverkningar, kanske i en låg frekvens, som inte har gått att förutse.

Klarar fågelinfluensan

Fördelen med att använda ägg är att man känner till problemen, äggallergi bland annat. Det finns inga garantier att sådana problem kommer att försvinna med den nya metoden. Vi människor är ju även allergiska mot insekter, många tål ju till exempel inte getingstick.

Däremot har hönsäggen som används idag en dödlig fiende som insektsceller inte har: fågelinfluensan. Det är inte bara fåglarna själva som påverkas, utan även deras ägg.

Andra metoder

– Just när det gäller fågelinfluensa, problemet med att äggen dödas av virus, det är ett problem även för vaccinframställning, säger Jonas Blomberg.

I framtiden kommer troligtvis ägg att ersättas med andra metoder i vaccintillverkningen, tror Jonas Blomberg. 

Gabriella Björk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista