Genförändrad lax glömmer att hålla uppsikt efter fiender. Foto: Fredrik Sundström och Marie Löhmus.

Genförändrad lax för hungrig för att hålla koll på sina fiender

Genförändrad lax får inte användas ute i laxodlingarna, eftersom man befarar att den kan rymma och sprida sina gener till andra laxstammar på ett ekologiskt förödande sätt. Men en kanadensisk studie tyder på att laxen inte klarar sig så bra i det fria – den spanar för mycket efter mat och för lite efter sina fiender.

Laxodling skulle bli än mer lönsam för laxodlarna vore om de fick använda den genförändrade typ av lax, som når vuxenstorlek på halva tiden. Men det får de inte.

Risken att genen sprids i naturen är för stor, att rymlingar korsar sig med andra, vilda laxarter. Följden skulle kunna bli förödande både för laxen och för ekosystemet i stort, tror många.

Äter massor

Men nu visar försök från Kanada att om den genförändrade laxen kommer ut i en naturlig miljö, så blir den i allafall inte en så farlig konkurrent som man befarat.

De genförändrade, transgena laxarna växer fort – men de äter också massor och är ständigt hungriga. Det märks då man jämför syskon, där hälften har tillväxtgenen, och hälften inte.

Ser sig inte om

Och den där hungern kan bli deras fall. På försöksstationen i Kanada har man byggt en låtsasnaturlig omgivning med andra fiskar i ån, både fiskar att äta och rovfiskar som är laxens fiende. Och då var de transgena laxarna för hungriga. De jagade så koncentrerat att de inte såg sig om, säger Fredrik Sundström, svensk fiskeribiolog i Kanada, i Vancouver:

– De ser sig inte om, de är för koncentrerade på att leta mat att de inte ser att de är jagade.

Försök med flera arter

Runt om i världen pågår odlingsförsök också med andra genförändrade fiskarter, växtätare som tilapia och karp till exempel. Men ännu vågar ingen godkänna någon kommersiell odling av dem – rymmer de från odlingen är miljöpåverkan i ekosystemen alltför okänd.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista