Silver - vackert, värdefullt och giftigt

Förband som innehåller silver ger bakterieresistens

Silver används i många produkter för sina bakteriedödande egenskaper, men nu har bakterierna anlagt moteld och blivit resistenta mot tungmetallen - en oväntad utveckling som kan påverka infektionsläget för svårläkta sår.

Forskare har, för första gången i Sverige, hos en patient hittat en bakterier som blivit silverresistent, och det här kan komma att ge oss allt fler farliga, multiresistenta bakterier, varnar överläkare Åsa Melhus på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hennes farhåga är att resistensen mot silver också kan innebära att bakterien blir antibiotikaresistent, och då ligger sjukvården illa till.

- Om vi har en bakterie som är resistent mot både antibiotika, tungmetaller och desinfektionsmedel har vi problem, säger hon

Åsa Melhus upptäckte den silverresistenta bakterien hos en patient strax före påsk. Det var entt oväntat fynd,  eftersom bakterier knappast kan bli silverresistenta annat än i laboratorium, eftersom det  krävs en mutation i mer än två av bakteriens gener samtidigt.

Även Greger Karlsson, styrelseordförande för Swedish Medtech branschorganisation blev förvånad över resultatet:  

- Vår bedömning var att någon synlig resistens inte har kunnat visas. Men har det nu hänt så skulle vi vilja ta del av studien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista