SUmpig skogsmark dikas - och kan läcka lustgas

Dikade skogar släpper ut växthusgas

Skogen suger upp koldioxid ur luften. Men skogar kan också släppa ut växthusgaser - och det i större utsträckning än man tidigare trott.

Det handlar om skogar som dikats ur - och det är sex procent av landytan ungefär.

Doktoranden Maria Ernfors vid institutionen för växt- och miljövetenskaper vid vid Göteborgs Universitet visar att av våra bidrag till växthusgaserna kommer totalt kommer två procent från  dikad skogsmark. 
Men det är inte all dikad skog som har skuld i detta - bara kväverik mark.  Det börjar med  blöta skogar, där nedbrytningen av döda växt- och djurdelar går långsamt, delvis nedbrutet material lagras i marken och blir med tiden till torv.

Sen dikar man skogen - vattennivån sjunker - luft kommer åt materialet och nedbrytningen tar fart. Och finns det då mycket kväve att tillgå i marken, förenas det genom några kemiska reaktionssteg med luftens syre till dikväveoxid - det är lustgas det.
- Lustgas är 296 gånger så stark som CO2 som växthusgas, säger Maria Ernfors

Processen är känd från jordbruksmark, men utsläppen från skogsmark var hittills inte uppmärksammade.

Reporter Camilla Widebeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista