Forskningsfusk leder till publikationsindragning

Kinesisk gästforskare vid SLU i Umeå manipulerade mätresultat, som lett till att en två år gammal publikation i tidskriften Science nu dras in.

Den framgångsrika forskningen kring växters blomningstider vid SLU i Umeå fick en knäck, då gästforskaren pekade ut en felaktig väg för det ämne som startar blomningen i knoppen. m-RNA pekades ut som den mest troliga, även om rapporten också föreslog ett protein som leverantör, vilket idag verkar vara den troliga mekanismen.

Rapporten publicerades för  ett par år sedan, och fick vederbörlig uppmärksamhet.

Nu kan inte institutionen längre glänsa med att ha hittat den korrekta lösningen för hur informationen av FT-proteinet transporteras; däremot kvarstår förståelsen för hur FT-proteinet fungerar i växten och likaså de praktiska tillämpningarna av resultaten.

Umeå-institutionens senare publikationer kring träds blomningstider går ostört vidare, medan de grupper på andra håll som arbetar med blommor, som backtrav, har fått revidera sina resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista