Tydligt samband mellan bröst- cancer och hormonersättning

En ny amerikansk studie visar att antalet bröstcancerfall minskat med över sju procent de senaste fem åren. Siffrorna är ytterligare ett stöd för att användningen av hormonersättande preparat - som under många år skrivits ut till kvinnor som upplevt besvär när de nått klimakteriet - faktiskt ökar risken för bröstcancer. 

Forskarna, som publicerar sina resultat i tidskriften New England Journal of Medicine på torsdagen, pekar på just hormonersättningen som orsak, eftersom antalet bröstcancerfall framför allt minskat hos kvinnor över femtio och eftersom den allra största minskningen gäller tumörer som man vet behöver kvinnligt könshormon för att växa till.

De senaste åren har flera stora studier visat på samband mellan ökad risk för bröstcancer och förskrivandet av hormonpreparat till kvinnor. Under samma period har försäljningen av hormonersättande preparat minskat i många länder - även i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista