Outforskad blodkropp kan vara orsak till vanliga allergisjukdomar

Kemister vid Akademiska sjukhuset i Uppsala presenterar i veckan forskning som handlar om eosinophiler - en sorts vita blodkroppar som hör till vårt immunförsvar, men som man först nu börjat förstå kan angripa vår egen kropp, och kanske vara orsaken bakom till exempel kronisk astma.

– Vi tror ju att eosinophilen kanske är nyckelcellen för utvecklingen av den kroniskt astmatiska lungan. De förändringar som man ser i lungan, med bindvävsförändringar, kroniska förändringar, att de är väldigt nära kopplade till eusinophilens närvaro, säger professor Per Venge professor i klinisk kemi och en av forskarna bakom de nya rönen.

Utdaterad sjudomsbekämpare
Idag vet man att eosinophiler finns i varenda allergikers näsa på våren, och i den kroniska astmatikerns lungor. Men varför de här blodkropparna angriper den egna kroppen har man ännu inte förstått. Det Per Venges forskargrupp vid Akademiska sjukhuset nu upptäckt är att det, förutom kopplingen till astma, även finns ett samband mellan eosinophila celler och parasitiska sjukdomar. Ett lite egendomligt samband som enligt Per Venge tyder på att eosinophilerna är något som människan haft stor nytta av tidigare under evolutionen som sjukdomsbekämpare, men som nu börjat spela ut sin roll:

– Eosinophilen är idag en arbetslös individ, och arbetslösa blir frustrerade. För det finns i våra samhällen ingenting som eusinophilen egentligen ska reagera på. Normalt ska de reagera på parasiter och andra sådan här infektioner som är ovanliga idag. Nu finns det ett pollen istället, och då reagerar de på det istället och blir aggressiva mot lungan till exempel.

Behov av nya behandlingsmetoder
Idag är cortison den mest effektiva eosinophil-stopparen, men man letar nu efter alternativ, eftersom cortison kan vara en besvärlig medicin att hantera.

Ann-Louise Martin
ann-louise.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista