Pentagon satsar miljoner på nytt plastbränsle

Amerikanska och svenska forskare har fått i uppgift att försöka framställa en förpackningsplast för livsmedel, som när den är förbrukad lätt kan omvandlas till ett bränsle som går att tanka direkt i bilen. Bakom beställningen står det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon - som räknar med att kunna spara miljarder på en sån här produkt.

– Tanken är att använda den här plasten två gånger. Först att slå in mat med den, sedan att använda den som i princip diesel eller bensin och köra iväg på den, säger Claes Gustafsson som arbetar på företaget DNA2.0. som fått uppdraget att utveckla det nya plastbränslet.

Skräphantering dyrt problem för försvaret
Idag räknar det amerikanska försvarsdepartementet med att varje amerikansk soldat i fält producerar i snitt tre kilo plastskräp per dag. Det är enorma mängder skräp som kräver en mycket kostsam logistik för att tas om hand, ett problem som försvinner om plastskräpet istället skulle kunna omvandlas till drivmedel på plats.

Förenklat så går processen till så att till exempel rapsolja görs om med hjälp av enzymer till en plastfilm, som kanske blir ett smörgåsomslag. När man sen ätit upp sin macka lägger man plasten i en balja med enzym och vatten där plastfilmen löses upp och blir olja igen. Det är den oljan som man sedan fyller på tanken med.

Tekniken måste bli billigare
Men några sådana här enzymer finns inte ute i naturen, utan måste tillverkas i labbet. Och än så länge är den här processen för dyr för att sådan här olja från skräp ska kunna konkurrera med dagens bränslen, men Claes Gustafsson tror att situationen kan bli annorlunda i framtiden.

– Oljepriset kommer att gå upp och priset att tillverka den här plasten kommer att gå ned, så förhoppningsvis kommer det här vara något som kommer att fungera på den civila marknaden också så småningom.

Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista