Hur vet knopparna när de ska slå ut? Foto: Sören Fröberg/Scanpix

Sanningen om blommornas blomning

I veckan har vi hört om forskaren som fuskade med sina studier om hur blommor blommar, så att den uppmärksammade artikeln i Science fick dras tillbaka. Nu kommer i samma tidskrift den sanna bilden av vad det är som gör så att knoppar birster, den här gången från en tysk forskargrupp. En manet har hjälpt till att lösa gåtan.

Det behövdes en manet på laboratoriet för att forskarna skulle förstå hur den signal som sätter igång blomningen tar sig från bladen och ut i blomknoppen. För det är en gen i själva bladen som känner av att dagarna bli allt längre. Den skickar då en signal till själva blomknoppen att nu är det dags att slå ut.

Men vad består signalen av? Det har forskarna länge undrat. För att ta reda på det provade de ett grönt självlysande ämne från en manet, som fästes på det protein som de misstänkte var själva budbäraren. Och forskarna hade rätt - i mikroskopet kunde de se hur det självlysande proteinet reste från bladet, genom växten och ut i knoppen, där det slutligen sa till en speciell gen att sätta igång blomningen.

Det här är bra att veta eftersom det har visat sig att det fungerar på ungefär samma sätt i ris och i andra växter. Om man kan skynda på det här proteinet kan man alltså få växten att blomma snabbare. Då kan man få fler skördar och få växterna att klara sig i nya klimat med färre eller fler soltimmar.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista