Amerikansk elspariver kan ha varit feltänkt

I år beslutade amerikanska myndigheter att införa sommartid tre veckor tidigare än vanligt. Förhoppningen var att det skulle få amerikaner att spara el. Men flera utvärderingar pekar nu på att den här typen av åtgärder inte fungerar.

Det är förskjutningen av dagsljuset på kvällen som det amerikanska energidepartementet hoppats på. Genom att i år låta övergången till sommartid infalla tre veckor tidigare än vanligt räknade man med att de amerikanska hushållen under sina nyvunna veckor av ljusare kvällar skulle vänta någon timme extra med att slå på alla lampor när de kom hem från jobbet. En enkel och billig åtgärd, var det tänkt, som beräknats kunna minska den totala amerikanska energikonsumtionen med upp till en hel procent.

Men kanske har man tänkt fel. Härom veckan publicerade forskare från Berkeleyuniversitetet utanför San Francisco en rapport som utvärderar ett liknande projekt, som genomfördes i Australien för sex år sedan. På prov förlängdes sommartidsperioden med två månader inför det då stundande sommar-OS i Sydney.

Forskarnas utvärderingar därifrån visar att de ljusare sommarkvällarna snarare ökade än minskade australiensarnas elkonsumtion. De elbesparingar som gjordes under kvällarna åts nämligen snabbt upp av ökat lamplysande och brödrostade på morgnarna istället.

Även om de australiensiska elvanorna inte rakt av går att överföra till förhållandena i USA får nu Berkeleyforskarnas utvärdering stöd av de första preliminära rapporterna från flera av de stora amerikanska elbolagen. De tyder också på att den här förändringen av sommartiden inte lett till någon minskning av det amerikanska elkonsumerandet heller.

Först senare i höst räknar de amerikanska elbolagen med att ha en ordentligare utvärdering klar av hur den tidigare sommartiden påverkade elkonsumtionen i de amerikanska hushållen.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista