Skyddslab - men inte bara för fågelinfluensa.

P1 fredag 20 april kl 12.10
I Kalmar finns ett skyddslaboratorium för virus som man först tänker sig att det är ägnat fågelinfluensa. Men det är inte riktigt så smalt - låt oss däremot konstatera att det handlar mycket om fåglar.

Det är inte så konstigt med tanke på att det är infektionsprofessor och ornitologfantasten Björn Olsen som fick pengar till labbet - men idag handlar det även om andra virus än fågelinfluensavirus - Borrelia, t ex, och Campylobacter.

I programmet kommer vi in på skyddslabbet, som avslöjar en fantastisk utsikt över Kalmarsund. Björn Olsen klargör för läget på fågelinfluensafronten i år, och om hur virus förändras och anpassar sig efter förhållandena. I år är det ingen större fara, säger han.

Men steget från en influensa som drabbar fåglar till en influensa som skulle kunna smitta alla världens människor är steget långt, mycket långt. När vi håller täta tamfågelbesättningar så har vi själva skapat förutsättningarna för fågelsmitta och sjukdom. Det är faktiskt vårt eget fel - men det är naturlighvis ett resultat av att världens alla innevånare behöver mat.

Men pandemin, den vi fruktar mest av allt - den kan dyka upp någon helt annanstans. Kanske inte lika överraskande som HIV - den upptäckte vi inte förrän den redan etablerat sig hos människor - men kanske ännu mer av mandråpare.

Björn Olsen lämnar nu Kalmar för en tjänst i Uppsala, men får behålla sitt risklab. Tur det! Hur skulle han annars kunna greppa kikaren på arbetstid och sikta den kentska tärnan?

Redaktör AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista