1 av 4
Anders Tegnell, Socialstyrelsen
2 av 4
Den spartanska instrumentbrädan på Saab 96
3 av 4
Ben Watt, författare till boken Patient, nu på svenska
4 av 4
Lakanstvätt

Veckomagasin 2007-04-20

Pengar till epidemiskydd, autoimmun sjukdom presenterad i ny bok av popstjärna och stora tvätthängardagen som ska spara massor av energi.

1 miljard ur budgeten till epidemiberedskap

I regeringens budget som presenterades i veckan, fanns en post på en miljard som under tre år ska användas att stärka beredskapen inför en eventuell influensaepidemi.

Uppdraget att fundera på utformningen gick till Socialstyrelsen - men det var inte första gången - för 2½ år sedan fick de i princip samma uppdrag av den förra regeringen.

Den gången kom projektet av sig då man insåg att beredskapen var sämst vad gäller tillgång på influensavaccin,   - här behövdes både vaccintillverkning i landet, och helst ny teknik för det.

Anders Tegnell är Socialstyrelsens smittansvarige, och han beskriver hur man förra gången hoppades mycket på att få nya produktionstekniker. Man vill idag gärna komma ifrån den klassiska metoden där man använder naturens största kända cell - ägget, i det här fallet hönsägg. Enklare vore att använda cellkulturer, men ännu finns inget riktigt bra alternativ.

Så ännu är det långt till en vaccinfabrik - under tiden förhandlar man med kommersiella läkemedelsbolag om garantier för att det ska kunna tillhandahålla vaccin till svenskarna när så behövs.

Om livet som patient

Ben Watt heter sångaren i ”Everything but the girl”, som  för 18 år sedan drabbades av annat än popframgången. Han ådrog sig den mycket ovanliga sjukdomen Church-Strauss syndrom, där immunsystemet går till attack, grovt och oriktat. I hans fall slog sjukdomen sig ner i tarmarna, men den kan lika gärna drabba lungorna.

Ben Watt gjorde det bästa av situationen - dels överlevde han den, men måste leva med den i fortsättningen, men dessutom skrev han en bok. Den handlade om den bisarra och oväntade situationen då man utan föregående varning blir patient på en sjukvårdsinrättning, istället för att vara en person.

Genant och kränkande - som exemplet med rocken som inte täcker ryggen och baken, utan flaxar över den nakna huden. Det förhöjer inte självkänslan.

Lena Nordlund har recenserat boken, och hon är berörd av Watts skarpögdhet och värme inför sina medpatienter.

”Patient”, författare Ben Watt på  förlaget Finistère

Mer om Church-Strauss

Ben Watts ovanliga sjukdom fick också en sorts uppmärksamhet i veckan.  En internationell klinisk  konferens i Uppsala presenterade en nyhet om eosinophil-celler, aggressiva vita blodkroppar som dels är associerade med astma, men också med Church-Strauss syndrom, berättar professor Per Venge vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Lufttorkad tvätt sparar energi - och luktar gott

I torsdags, den 19 april, gick  ”nationella tvätt-hängar-dagen” av stapeln i USA för tolfte året i rad.
Bakom ”National Hanging Out Day”, som den heter på engelska, står en 32-årig advokat, Alexander Lee, som kämpar för att få amerikanerna att värna om klimatet och miljön genom att sluta använda elslukande torkskåp och torktumlare och istället hänga sin tvätt utomhus - och låta vinden göra jobbet.

En åtgärd som skulle kunna ge stor effekt även i Sverige, säger Johan Kling på Naturskyddsföreningen. Han menar att bara slopandet av torkskåp skulle kunna möjliggöra stängandet av ett helt svenskt värmekraftverk.

Men även de som inte har möjlighet att hänga sina kläder ute kan värna om klimatet genom att välja moderna torktumlare framför torkskåp. Allra bäst är en modern kondenstorktumlare som enligt Johan Kling kan dra mindre än hälften så mycket el som ett torkskåp, eftersom den återanvänder värmen torkvärmen för att värma husets rum.

Mer information om hur man kan värna om miljön och klimatet när man tvättar finns på Alexander Lee:s hemsida:

Vem vet?

Veckans vinnare  som kände igen en tvåtakts-Saab heter Ingrid Dahlstedt i Norrköping, grattis!
Den nya frågan ligger nära slutet i programmet!

Läskedryck mer än socker och vatten

I veckan hade Sveriges Radio en nyhet om att karbonat i livsmedel kan öka risken för magsäckscancer, och nämnde bland annat att det finns i läskedrycker.
Nu känner sig Coca Cola påhoppat, och deras informationschef Peter Bodor har skickat ut ett pressmeddelande om att deras läskedrycker inte innehåller mer karbonat än vanligt kranvatten.
Som förklaring skriver han att det är kranvatten som används och inga karbonater tillsätts.

Men man tillsätter ju kolsyra i CocaColan - grundläggande gymnasiekemi säger att kolsyra i lösning bildar både bikarbonat  - och karbonatjoner.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Om detta kan man läsa på en sida från ett reningsverk:

”Ingående ämnen och joner är koldioxid, kolsyra, bikarbonatjon samt karbonatjon.

Vid tillsats av koldioxid händer följande: Koldioxiden (CO2) går i lösning och bildar kolsyra (H2CO3).
Jämviktskravet mellan kolsyran och bikarbonaten (HCO3) gör att en del av överskottet av kolsyran bildar bikarbonat (det vill säga tappar en väteatom).
Jämviktskravet mellan sedan i sin tur bikarbonatjonen och karbonatjonen (CO3) gör att en del av den nybildade bikarbonatjonerna går över till att bli karbonatjoner (det vill säga tappar ytterligare en vätejon).
Det är de tappade vätejonerna i hela denna process som gör att pH sjunker på grund av koldioxidens stegvisa omvandling till karbonatjoner, och karbonathårdheten (buffringsförmågan) stiger. ”

Programledare: AnnLouise Martin ann.martin@sr.se    Kristoffer Gunnartz kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista