Schimpans dricker, betraktar sin bild?

Fler mutationer hos schimpansen än hos oss sedan ur-apans tid

Det är sex miljoner år sen som vi och schimpanserna gick skilda utvecklingsvägar. Forskare i Michigan har nu tittat på genförändringar hos oss och hos dem sen dess.  Det ser ut som om schimpanserna har fler av de mutationer vi brukar tänka ligger bakom utveckling.

Sådana mutationer som ger bättre anpassning till miljö och utmaningar är vanligare hos schimpansen, enligt forskningen som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS. Stämmer det kan man säga att vi på sätt och vis är närmare släkt med vår gemensamma ur-apa – sex miljoner år tillbaka i tiden – än vad schimpanserna är.

Innebörden inte klarlagd

Men man vet inte vad  de här genförändringarna står för; forskningen förtäljer inte vilka egenskaper det handlar om.  Just mutationer som gjort hjärnan större kanske är vanligare hos oss.

Nu är det bara en del av genomen forskarna har tittat på, inte alla generna hos oss och schimpansen. Mer forskning behövs alltså för att vi ska bli säkra på om de här resultaten stämmer för hela arvsmassan.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".