Allergi mot olika kryddor gör det sociala livet komplicerat. Det blir svårt att gå ut och äta.

Allergiker har sämre livskvalitet

Ungdomar som är allergiska mot olika typer av mat har sämre livskvalitet än andra. Det visar ny forskning från Karolinska institutets centrum för allergiforskning, där man tittat på en mängd olika faktorer som brukar förknippas med psykiskt och socialt välmående.

– Det svåraste är det spontana. När kompisarna frågar om man ska ut på restaurang samma kväll, eller om man blir utbjuden på sin första date. Då måste man vara besvärlig och säga att det är nog är bäst att vi äter hemma hos mig, säger Madeleine Pettersson som är födoämnesallergiker.

Men Madeleine är inte ensam om att ha ett besvärligare liv än andra. På Karolinska institutets Centrum för allergiforskning har man tittat närmare på just livskvalitén hos unga allergiker. Dels en bredare enkätundersökning bland skolungdomar i Tyresö utanför Stockholm, och nu senast också djupare intervjuer med 17 födoämnesallergiker.

Sedan tidigare vet man att de som har en allergisk sjukdom just som astma eller hösnuva har en sämre livskvalité. Men i den här studien är det tydligt att det också gäller födoämnesallergiker som kanske inte haft någon allergisk reaktion på länge.

– Man är begränsad i sina sociala aktiviteter och måste hela tiden vara vaksam för att inte få i sig den föda man är allergisk emot. Man upplever också att man blir ignorerad av omgivningen, och att det blir känslomässigt jobbigt att behöva kräva speciell mat, förklarar forskaren och sjuksköterskan Birgitta Marklund.

Madeleine Pettersson tycker ändå att det gett henne en styrka att vara tvungen att hävda sin rätt, men att det inte skulle behövas på till exempel restauranger; att det borde vara en självklarhet.

- På samma sätt som man måste ha en rullstolsramp i varje restaurang så ska det räcka med att säga vad man är allergisk emot. Och så ska det lösa sig. Det är ju olika funktionshinder. Vårt är dolt och kanske svårare att förstå, men det är ju lika mycket ett funktionshinder, säger hon.

Sjuksköterskan Birgitta Marklund tror att det kommer bli lättare framöver, särskilt när fler än bara allergiker börjat ställa mer krav på mat. Hon hoppas att den här studien ska ge sjukvården ett bättre underlag för hur man bäst ska stödja allergiker.

Gustav Asplund
gustav.asplund@filt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".