Svensk forskning om hur man hittar bomber på flyplatser intresserar USA

Svensk terrorforskning betalas av USA

Häromveckan tecknade den svenska regeringen avtal med USA om att ge amerikanska myndigheter insyn i bland annat svensk antiterrorforskning, och det omdiskuterade svensk-amerikanska forskningssamarbetet börjar nu ta konkret form.

Sverige är det sjätte landet i världen som ges möjlighet att få sin forskning finasierad direkt av det amerikanska säkerhetsdepartmenet Homeland Security. Det departement som flera gånger beskyllts för att använda ny övervakningteknik som kränkt både oskyldiga amerikaners och utländska medborgares privatliv.

Henric Östmark på totalförvarets forskningsinstitut FOI är expert på hur man upptäcker dolda sprängämen. Han blir nu en av de första att försöka omsätta utbytesavtalet i verkligheten när han i eftermiddag träffar representanter för Homeland Security på besök i Sverige:

– Vi ska demonstrera de detektionteknologier vi håller på med här på FOI. Dels om hur man detekterar sprängämnen på håll och dels en punktdetektion för flygplatskontroller, berättar han. 

FOI-forskarnas apparater för att snabbare kunna upptäcka terrorbomber är bara en av många tänkbara svenska forskningprojekt som i framtiden skulle kunna finasieras med hjälp av Homeland Securitys pengar.

Bland de projekt som amerikanerna redan visat intresse för finns både forskning kring biologisk krigföring och kring intelligenta övervakningskameror som påstås kunna dra slutsatser om vad människor håller på med - teknik som amerikanerna enligt avtalet skulle få användarrätt till om de varit med och betalat.

Finns det då ingen risk att svenska anti-terrorinnovationer skulle kunna missbrukas av det amerikanska säkerhetsdepartmenetet? Det tror inte FOI:s generaldirektör Madelein Sandström:

– De kan ju naturligtvis använda resultaten till vad de vill, men man måste ju utgå ifrån att  Homeland Security har ambitionen att skydda medborgare, förklarar hon.

Kristoffer Gunnartz 
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".