Botten upp. Om studenters alkoholvanor

Det är i åldern 18-25 som vi dricker mest alkohol under hela livet. För många sammanfaller den åldern med universitetsstudier, och mycket riktigt är alkohol ett stort problem för många studenter.’
– En av de mest förvånande slutsatserna av vår studie är att så många som tre fjärdedelar av studenterna i studien kommer upp i en riskfylld nivå av alkoholkonsumtion, säger Henrietta Ståhlbrandt, doktorand vid klinisk alkoholforskning vid Universitetssjukhuset i Malmö.
Hon har lett en studie där 550 Lundastudenter från omkring 100 studentkorridorer deltagit.
– Ungdomen är en intensiv, expansiv period, och många studenter tänker att det här är sista gången i livet man får ha riktigt roligt. Men ofta har man en helt felaktig bild av hur mycket andra i ens omgivning dricker. Man tror att de dricker mycket mer än de verkligen gör, och så tillåter man sig själv att dricka alldeles för mycket, säger Kent Johnsson, alkoholforskare vid Universitetssjukhuset i Malmö.

Den goda slutsatsen av studien är att det verkar finnas flera effektiva metoder att få studenterna att dricka mindre alkohol – ett tretimmars interaktivt informationspass sänkte tydligt drickandet bland studenterna, och effekten satt kvar ännu två år efter informationstillfället. Också feedback via datorn hjälper studenter att minska sitt drickande genom att de får en korrekt uppfattning både om sitt eget och jämförbara studenters drickande.

Redaktör: Ylva Warnborg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".