Ovälkommen nykomling

En ny art av nyckelpiga har för första gången hittats i Sverige. Det är Harlekinnyckelpigan som befaras kunna konkurrera ut inhemska nyckelpigarter och som dessutom kan uppträda i obehagliga svärmar.

Harlekinnyckelpigan har sitt ursprung i Asien och har använts för bladlusbekämpning i flera länder, men sedan spritt sig i det fria.

– Det är ett exempel på biologisk bekämpning som gått lite snett. Man var ganska nöjd med den där som bekämpare av bladlöss men det visar sig att den ger sig på lite allt möjligt som den dels kan äta på, dels kan konkurrera ut, berättar Christer Solbreck på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Inhemska nyckelpigor kan drabbas på båda sätten: Harlekinnyckelpigan konkurrerar med den och äter nyckelpigslarver.

Vi människor kan också bli lidande när Harlekinnyckelpigan kommer hit. Den har nämligen tendens att uppträda i stora svärmar, berättar biologen Hans-Erik Wanntorp som var den som upptäckte nyckelpigan i Tyskland:

– Det kan sitta tusentals på husväggarna. I Tyskland satt det mängder på gatuträden, man kunde räkna hundratal på varje träd i alléerna i München.

I USA är det här ett problem på sina håll. Framför allt när svärmarna kommer inomhus. Ett amerikanskt universitet råder på sin hemsida att man kan täta väggspringor och fönster med silikon för att slippa få in nyckelpigorna. Får du in en svärm, sopa ut den, eller använd dammsugaren, men var försiktig. Annars kan nyckelpigorna spruta ifrån sig sin illaluktande försvarsvätska som lämnar fläckar på väggar och textilier.

Harlekinnyckelpigan började sprida sig i USA redan för 20 år sedan och för tio år sen i Europa. Nu är den alltså här. Och antagligen får vi leva med den, tror Hans-Erik Wanntorp.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se