Första brittiska kolonin firar 400 år i USA

I helgen firar USA 400-årsjubileet av Jamestown, den första bestående engelska kolonin i Amerika. Vetenskapsradions reporter Tobias Svanelid har besökt fortet som la grunden till USA:s historia, en plats dit 100 000 besökare väntas i helgen.

Det var i maj år 1607 som tre skepp, med sammanlagt 104 engelska kolonisatörer ankrade upp i James River i Virginia, USA. På en sumpig ö i floden byggde dom sitt fort till skydd mot indianerna - ett fort som dom kallade Jamestown, efter den dåvarande engelske kungen.

Tydliga lämningar
Som besökare på plasten får man idag en rätt bra bild av hur det kan ha sett ut här för fyrahundra år sen - arkeologer som grävt på platsen sen mitten av 90-talet, och som fortfarande arbetar här, har rekonstruerat palissaden som inneslöt fortet precis invid stranden av James River. Här innanför låg ett par primitiva hus, en kyrka, guvernörens bostad och så en lagerlokal.

Och det är just fortet som firas i helgen - eftersom det markerar startpunkten på det som skulle komma att bli det moderna USA, det säger James Horn, historiker och författare till flera böcker om Amerikas äldre historia:

- Jamestown är den första permanenta brittiska bosättningen, och det var här man den hårda vägen lärde sig hur man upprätthåller och driver en koloni i det långa loppet.

Okänd historia för många
Men trots att Jamestown spelar en central roll i Amerikas historia har platsen länge varit bortglömd. Det var inte förrän arkeologerna 1994 återupptäckte ruinerna efter fortet som historien blivit mer känd. Och egentligen är det först nu, med 400-årsjubileet, som Jamestown verkligen hamnat i rampljuset. Men arkeologen Bill Kelso, mannen som återupptäckte Jamestown, hoppas att platsen nu kommer att finnas i amerikanernas medvetande också efter det att helgens jätteparty är över.

– Förut hade de flesta människor inte hör talas om platsen, men i och med 400-årsjubileet har ju ett stort antal människor även utanför USA fått höra namnet Jamestown. Och om det kommer sjunka i glömska igen vet jag inte, men jag tror inte det, för det finns så mycket bevis nu för att det här verkligen hände just här.

Reporter: Tobias Svanelid.
historia@sr.se