Guld pallar inte trycket

Metallen guld används som referens när man testar trycktålighet i labbet eftersom man tidigare trott att guld klarar i princip hur mycket tryck som helst innan det ändrar form. Men en grupp uppsala-forskare har nu visat att guld inte alls är så tåligt som man trodde.

En av forskarna bakom upptäckten är Börje Johansson, professor vid fysiska institutionen vid Uppsala universitet. Han säger att upptäckten faktiskt har fördelar.

– När man i ett experiment ser att den här övergången sker, ja då vet man att trycket är just det här övergångstrycket, så det har ju även sina fördelar att guld inte är ”perfekt”.

Tillsammans med andra forskare visade han att guld bara tål tryck upp till 240 gigapascal utan att ändra form. Det är alltså nästan, men inte riktigt, samma tryck som längst in i vår planets centrum. Upptäckten är viktig eftersom guld bland annat används som referens i högtrycksexperiment där man tittar närmare på jordens inre. Börje Johansson vid Uppsala universitet.

– Nu lär det väl inte påverka guldkursen precis att guld faktiskt förändrar sig under ett tryck som bara finns i jordens inre men det är ju fortfarande lite kul att visa att det finaste, det ädlaste, inte är så ädelt i alla väder, så att säga.

Reporter: Gabriella Björk
gabriella.bjork@sr.se