Vi får nöja oss med amerikanskt navigeringssystem ett tag till

Europeiska navigerings- systemet Galileo i djup kris

De europeiska företagen har börjat undra över om det kommer att kunna gå att tjäna några pengar på Galileo, och nu har de fått kalla fötter, liksom EU-kommissionen.

Meningen med Galileo var från början att slippa vara beroende av gps-satelliterna som tillhör den amerikanska militären - dessutom blir navigeringen inte särskilt exakt med den satellitsignalen som vi får tillgång till från gps-satelliterna.

Men under tiden så har det seglat upp två allvarliga konkurrenter till Galileo - det ryska Glonass som funnits länge, men nu ska utökas - och så har kineserna ett eget globalt satellitnavigeringssystem på gång och båda ska tas i drift redan 2009.

Galileo verkar nu bli ett politiskt projekt snarare än ett kommersiellt, och det är dessutom tveksamt om det ens blir 30 satelliter - det kanske bara blir 18 - som är ett minimum för ett globalt satellitnavigeringssystem.

Planerna att lansera Galileo  2010 som det var sagt från början håller inte heller - det hamnar nog snarare runt 2013-2014

Johan Thorstenson
Johan.Thorstenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista