Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rökning ökar depressionsrisk

För män som rökt mycket och länge ökar risken för depressionssymptom. (Foto: Scanpix)

Den som rökt en längre tid fördubblar nästan sin risk att drabbas av depressionssymtom jämfört med en ickerökare, visar en ny finsk studie. Den stärker tidigare rön som pekar i samma riktning.

- Det gäller män som har varit ihärdiga rökare i minst sex år, säger folkhälsoforskaren Tellervo Korhonen vid Helsingfors Universitet, som har gjort studien.

Dessa löper alltså nästan dubbelt så hög risk att drabbas av depressionssymtom än vad deras icke-rökande landsmän gör.

Långtidsstudie

I den finska långtidsstudien har rökvanorna bland sammanlagt 11 000 personer i ett tvillingregister studerats från 1975 till 1990. Studien publiceras i tidskriften Psychological Medicine.

Det är sedan tidigare känt att rökning och depression hänger ihop, men det har varit svårt att avgöra vad som orsakar vad – om depression leder till mer rökning eller om det istället är rökningen som leder till depression.

Styrker tidigare studie

Men de nya finska resultaten styrker i alla fall en norsk studie som kom förra året, och som visade att den som rökte mer än ett paket cigaretter om dagen under flera års tid löpte så mycket som fyra gånger så hög risk att drabbas av depressionssymtom.

Giftiga ämnena misstänkt orsak

Exakt vad i cigaretten som skulle kunna orsaka symtomen, kan Tellervo Korhonen inte säga i dagsläget. Det kan vara långtidseffekter av nikotinet, som annars verkar uppiggande. Men snarare tror hon att det är de giftiga ämnena i cigarettröken som påverkar hjärnan. Den misstanken stöds av en färsk forskningsöversikt.

Jonas G Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".