Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Häst istället för maskin vid avverkningen minskar växthusgastillskottet. Men vad som händer med hyggesresterna sedan har också betydelse! (Foto: Scanpix)

Även skogsbränsle påverkar klimatet

Inte ens biobränslen från skogen är klimatneutrala. Förutom att skogsmaskinerna släpper ut koldioxid finns det många fler steg i kedjan som bidrar till växthuseffekten. Svenska Miljöinstitutet IVL har gjort en sammanställning som räknar in alla aspekter.

– Vi har tittat på inte bara förbränningen utan hela produktions- och användningskedjan hos biobränslen, säger Kristina Holmgren vid Svenska miljöinstitutet.

Avverkningsrester

Det handlar om preliminära resultat från en litteraturstudie där man granskar hela kedjan från växt till energi. Och det är inte bara avverkningsdelen som kan påverka – man kan till exempel använda resterna från avverkningen på olika sätt, och det påverkar också:

– Antingen använder man inte avverkningsresterna utan de får ligga i skogen och förmultna, och då kommer det att bidra till att det byggs upp ett kolförråd i marken. Eller så använder man dem som bränsle, och då för man bort material från marken vilket gör att man kan få en minskning av kolförrådet i marken.

Och det är väl bra att ha ett kolförråd i marken?

– Precis. Det är ett förråd helt enkelt, och för man instället upp det i atmosfären får man mer växthusgaser där.

Dessutom: När vi hugger ner gamla träd med lång livslängd, och eldar upp dem, så kommer man att belasta atmosfären snabbare med växthusgas än om trädet fått leva och dö i sin egen takt. Så man ska hålla sig till grödor med kort rotationstid, säger Kristina Holmgren.

Palmolja dåligt exempel

Men hur man än vänder på det så är biobränslen i princip alltid bättre än fossila bränslen – fast det finns också riktigt dåliga exempel:

– Palmolja. Där har man skövlat regnskog och dikat ut tropiska torvmarker, och odlar palmolja där. Det ger väldigt stora utsläpp av växthusgaser till atmosfären, säger Kristina Holmgren.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".