Naprapatbehandling inte ovanligt inom elitidrotten.

Regionalt godtycke styr kostnad för vårdbesök

Otydliga subventionsregler inom landstingen är ett hot mot sjukvårdens skyldighet om vård på lika villkor, det anser man på intresseorganisationen Sveriges kommuner och Landsting.  I tisdags publicerades svensk forskning som visar att besök hos en naprapat kan ge effektivare hjälp åt patienter med rygg och nackproblem än metoder som idag subventioneras av vården. Men det som avgör vilka behandlingsmetoder man som patient måste betala ur egen ficka varierar idag stort - beroende på var i landet man bor.

Den som bor i Uppsala och vill få hjälp med sina rygg- och nacksmärtor hos en naprapat kan idag klara sig undan med patientavgiften på 150 kronor, medan en person i grannlänet Stockholm får punga ut med ungefär det tredubbla.

Olika syn på vårdavtal förklaringen
Skälet till det är att Stockholm tillhör den majoritet av landsting i Sverige som valt att inte subventionera besök hos naprapater. Grunden är att man ännu inte anser att det finns tillräckliga vetenskapliga bevis för att metoden är lika bra som t ex sjukgymnastik, berättar landstingsrådet Birgitta Rydberg som sitter i Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd

– Den här studien som nu har presenterat den ger ju ingen säker bild om långtidseffekterna, och det behöver vi få mer kunskap om innan vi går ut och brett tar in en ny yrkesgrupp inom den landstingsfinansierade vården.

Men i grannlänet Uppsala har sjukvårdens beslutsfattare en annan syn på vad forskningen visar, och har därför - precis som i sex andra landsting - valt att HA subventionerande vårdavtal med flera naprapater, berättar Nicklas Rommel som är chef för den enhet som beställer privata vårdtjänster till sjukvården i Uppsala.

– Ja, vi tycker att det är ett viktigt komplement till den vård som vi erbjuder i övrigt inom våran hälso- och sjukvård. Och de naprapater som vi tecknat avtal med de har ju också en legitimation som utges av socialstyrelsen, vilket då är en garanti tycker vi för att det här är en bra verksamhet.

Svårt att leva upp till nationella jämlikhetskrav
Hans Knutsson är handläggare på intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting - SKL, som bland annat har till uppgift att värna om alla svenskars rätt till ”vård på lika villkor”. Och han håller med om att det är ett problem att landstingen gör så olika bedömningar om vilken vård som ska göras tillgängligare för patinterna.

– Det önskvärda är ju en successiv utveckling så att vi minskar de regionala skillnader som finns.

Även på socialstyrelsen hoppas man på en liknande utveckling. Här planeras just nu för att ta fram nationella riktlinjer för hur landstingen ska se på smärtbehandlingsmetoder, som till exempel naprapati. Men det arbetet lär inte var klart förrän tidigast om tre år.

Reporter: Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".