P-pillerhormon kan hota fortplantning hos fiskart

Östrogen i p-piller kan vara ett hot mot känsliga fiskarter. Det visar en kanadensiska studie där forskarna konstaterat att syntetiskt hormon som spolas ut i sjöar via kvinnors urin kan förvandla fiskhannar till honor - och stoppa fortplantningen.

Den fiskart de kanadensiska forskarna undersökt är en ”Elritsa” - en liten kortlivad sötvattensfisk som också finns i svenska vatten och som är väldigt känslig, berättar Leif Norrgren, professor i ekotoxikologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Den är studerad mycket i Nordamerika eftersom den finns där i vilt tillstånd.

Oroande resultat i labbmiljö
I de kanadensiska försöken studerades effekterna av syntetiskt östrogen i akvariemiljöer på labb. Resultaten visar att de mängder könshormon i p-piller, som sprids via utspolad urin från kvinnor, kan räcka för att förvandla alla hanfiskar till honor. Halterna av syntetiskt östrogen i försöksvattnet motsvarade halterna som finns i outspätt avloppsvatten i Sverige. Men redan en tiondel av de mängderna har redan visat sig kunna orsaka förändringar på de manliga könsorganen hos en annan känslig fiskart – zebrafisken, berättar Leif Norrgren.

Enligt forskarna är det just det syntetiska östrogen som finns i p-piller som är problemet, och inte det naturliga hormon som finns i urinen hos alla vuxna kvinnor, säger Leig Norrgren.

– Grejen med syntetsikt östrogen är att det är så oerhört mycket mer potent än naturlig östrogen.

Hänger på reningsverken
Men Leif Norrgren vill ändå framhålla att de här halterna man studerat i den kanadensiska studien motsvarar halter som skulle släppas ut i vra sjöar om det inte fanns någon rening alls av vårt avloppsvatten - vilket det idag finns. Hur effektiv den reningen är när det gäller reningen av läkemedel som kan skada fiskar undersöks just nu i en studie i Stockholm.

Reporter: Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".