Myrorna studerades när de vandrade över en borrad planka

Självuppoffrande myror fyller igen väggropar

Hål, gropar och sprickor i dåligt underhållna vägar har väl fått de flesta bilförare att svära inombords. Nu visar det sig att det här fenomenet väcker irritation även i djurvärlden. Men bland vandrarmyror i Cental- och Sydamerika har myrorna kommit på en fiffig lösning på problemet.

Vissa vandrarmyror är kända - eller kanske snarare ökända - för att i horder ge sig ut på jakt efter föda. Imponerande arméer på kanske 200 000 myror, lämnar drottningen och de nykläckta i boet, för att i spektakulära räder finkamma omgivningen på mat.

Ojämnheter i myrstigen
Under en sån här räd rusar myror fram och tillbaka på ett slags motorvägar mellan stacken och bytet. Motorvägar som förstås - så här mitt ute i regnskogen - är fulla av fartdämpande gropar och ojämnheter.

Men det finns en lösning. Brittiska forskare vid universitetet i Bristol upptäckte att en av de här arterna (Eciton burchelli) hade kommit ett märkligt sätt att få upp hastigheten på myrmarchen.

Några av myrorna fyllde nämligen igen groparna med sina egna kroppar. De jämnade ut motorvägen så att de andra myrorna snabbare kunde samla in födan - något som hela myrsamhället tjänade på i slutänden.

Rätt myra i rätt hål
Myrorna tycktes dessutom fördela sig bland hålen, så att små myror fyllde ut de små hålen, bjässarn la sig i de lite sörre, och i de största hålen parkerade sig en hel hög samarbetande och självuppoffrande myror.

När anstormningen sen var över, kravlade de nertrampade myrorna upp ur groparna, och traskade tillbaka till de andra i stacken - där den nyinsamlade födan väntade.

Studien publicerades i tidskriften Animal Behaviour.

Michael Borgert
michael.borgert@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".