Nya riskgener för bröstcancer funna

En ny stor kartläggning ytterligare fyra riskgener för bröstcancer, utöver de tidigare kända BRCA1 och BRCA2. Med detta kommer man närmare målet att så klart som möjligt avgöra vilken risk varje person löper att drabbas av den cancerform som är den vanligaste bland svenska kvinnor.

– De resultat som nu presenteras är första steget i att kunna förutsäga risken att drabbas av bröstcancer, säger Göran Stenman, professor i patologi vid Lundberglaboratoriet för cancerforskning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Två kända tidigare

Bröstcancer drabbar varje år minst 5 000 kvinnor i Sverige.

På 1990-talet hittade forskarna två gener som när de är muterade ger kraftigt ökad risk att få bröstcancer. Men de ligger bara bakom en liten del av fallen. Sedan dess har forskarna sökt med ljus och lykta efter fler ärftliga faktorer.

Fyra nya gener

Nu beskriver tre omfattande studier i tidskriften Nature fyra nya områden i arvsmassan, fyra områden med naturliga variationer i genuppsättningen, som var och en innebär en svagt ökad risk att drabbas av bröstcancer.

Det var genom att ta blodprov på över 20 000 kvinnor med bröstcancer och en lika stor kontrollgrupp och sedan studera vilka genetiska variationer som fanns i överskott bland kvinnorna med bröstcancer som forskarna kunde hitta de fyra genområdena.

Överlevnad

Och nu står hoppet till att de nya kunskaperna på sikt ska göra att fler bröstcancerfall upptäcks skede, så att överlevnaden kan öka.

– I framtiden tänker man sig att man tittar på ett antal sådana här riskgener i kombination med andra kända riskfaktorer, och på det sättet kan förutsäga mycket bättre än i dag att den och den individen löper en ökad risk att utveckla bröstcancer, säger Göran Stenman.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".