Mikroorganismer som naturens rengöringsarbetare

På Kemicentrum vid Lunds tekniska högskola har man tagit  mikroorganismer till hjälp för att på ett effektivt sätt få bort olika föroreningar från vatten och mark. I vatten där det finns föroreningar av hög koncentration oftast i direkt anslutning till produktionen kan man tillsätta mikroorganismer direkt i vattnet medan man i grundvatten och på andra ställen där koncentration är lägre får samla ihop de skadliga ämnena och därefter sätta in mikroorganismer.

Mikroorganismerna äter sedan upp de skadliga och ofta giftiga ämnena som finns i föroreningen och kvar bli vatten och koldioxid. I programmet för vi höra om hur man med hjälp av mikroorganismer försöker rena utsläpp från textilfabriker i u-länder och rensa grundvatten från giftiga rester av besprutningsmedel.

Forskarna berättar också om hur mikroorganismer hjälper till att fälla ut tungmetaller ur förorenat vatten och hur de utfällda metallresterna skulle kunna gå direkt in kretsloppet igen och därmed minska behovet av gruvbrytning.

Medverkar i programmet gör Bo Mattiasson professor på Kemicentrum vid Lunds tekniska högskola och Maria Jonstrup som forskar vid Kemicentrum.

Redaktör: Håkan Svensson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".