Hur trygg är vården, egentligen?

Den mänskliga faktorn, systemfel och bristande rutiner leder varje år till att uppåt 2000 människor avlider inom den svenska sjukvården. Samtidigt pågår ett intensivt arbete på sjukhusen på att ständigt försöka förbättra patienternas säkerhet.

– Vi letar aldrig syndabockar och vi frågar inte vem som har gjort fel, utan vi frågar varför det blivit fel. Målsättningen är att personalen ska vara trygg nog att rapportera sina misstag, så att inte samma sak händer igen, säger Ingrid Mattiasson, chefläkare på Universitetssjukhuset i Malmö. Här rapporteras omkring 4 000 misstag, eller ”nästan-misstag” varje år.

– Det är mänskligt att fela, så precis som du hemma av misstag kan sätta kaffekoppen i kylskåpet istället för i diskmaskinen, så kan du göra något liknande på jobbet. Men precis som det är mänskligt att fela, är det också mänskligt att söka lösningar på problemen, säger sjuksköterskan Anna Saur Öberg, som arbetat i många år med patientsäkerhet.

Redaktör: Ylwa Warnborg
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".