Multiresistenta bakterier orsakar dödsfall i Israel

Från Israel kommer rapporter om att multiresistenta tarmbakterier - så kallade ESBL-bakterier - orsakat ett infektionsutbrott som redan lett till minst ett hundratal dödsfall. Samma sorts bakterier har de senaste månaderna smittat över 450 personer i Sverige, och utvecklingen oroar svenska antibiotikaexperter.

– Det är flera hundratals patienter som har drabbats av en bakteriestam med just de här resistensmekanismerna, och man uppskattar att det är åtminstone hundra eller flera dödsfall, säger Otto Cars, ordförande i STRAMA, det svenska expertnätverk arbetar för att bromsa spridningen av antibiotikaresistens.

Mindre känd form av reistens
De senaste åren har vi löpande nåtts av larm om resistenta bakterier som inte slås ut av antibiotika. MRSA - de bakteriformer som kan orska sjukhussjuka hos männsikor - är en av de vanligare formerna. Men nu sprider sig ESBL-typen – en typ av bakterier som kan orsaka både urinvägsinfektioner, lunginflammation och livshotande blodförgiftning - med oroväckande hastighet över världen. Och i Israel har spridningen av bakterien alltså bidragit till flera hundra dödsfall.

ESBL är inte en namnet på en bakterie, utan på ett sätt för bakterier att effektivt skaffa sig motståndskraft mot antibiotika. Det gör bakterien genom att överföra gener mellan varandra, gener som tillverkar ett enzym som slår ut antibiotikan som sätts in mot bakterien.

Viktigt med rätt sjukhusrutiner
ESBL-bakterien har kommit till Sverige främst via resenärer som vårdats i Sydeuropa och Asien. Den sprids genom dålig vårdhygien, där ESBL-utrustade bakterier från till exempel avföring kan hamna i öppna sår. Och den som insjuknar kan vara mycket svår att bota, konstaterar Otto Cars som trycker på vikten av att sjukvården gör vad den kan för att stoppa spridningen.

– Det är ju viktigt att man följer till punkt och pricka alla de regler som ska gälla för patienter med infektioner på sjukhus.

Kraftig uppgång
I Sverige har sjukvården gjort årliga stickprover på förekomsten av ESBL-bakterier bland svenska patienter sedan 1994. Under många år har antalet konstaterade fall varit få, men förra året uppmärksammades en anmärkningsväd ökning av antalet resistenat bakterier av ESBL-typ.

Reportrar: Jonas Edlund och Ann-Louise Martin.

ann.martin@sr.se
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".