Tre raviner, ett 40 mil långt dammsystem för elproduktion i Yangztefloden

Yangzte-deltat äts ur av havet

Tre Raviner, dammkomplexet i Yangtze-floden, håller inne med stora delar av det sediment som tidigare byggde upp deltaområdet. Här ligger megastaden Shanghai, vars existens kan komma att stå på osäker grund, rent bokstavligt.

Den nybyggda 40 mil långa vattenkraftsdammen Tre raviner i Yangtzefloden är ett välkommet tillskott till Yangtzedeltats stigande elbehov.

Men paradoxalt nog så hotar nu den nya kraftverksdammen Yangtzedeltats existens. För det sediment som i årtusenden forslats med flodens kraft och som byggt upp deltat så att det står emot erosionen från havet, har minskat med en tredjedel sedan dammen började användas. Det visar en kinesisk studie som publiceras i Geophysical research letters.

Och om den utvecklingen fortsätter så kan det leda till att det tätbefolkade Yangtze-deltat börjar krympa i storlek och att marken börjar bli ostadig på grund av ökad erosion från havet. Detta skulle kunna påverka ekonomin i det viktiga deltaområdet.

Men än är det för tidigt att slå fast hur allvarlig utvecklingen är, enligt Linus Zhang,  universitetslektor i teknisk vattenresurslära vid Lunds tekniska högskola.

Jonas G Edlund
Jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".