Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Tigrarna blir allt färre

Det ser mörkt ut för tigrarna, som allt mer trängs undan av oss människor. Nu återfinns de randiga kattdjuren bara på sju procent av den geografiska yta, de milsvida och orörda skogar som de en gång vandrade i, enligt en rapport som publiceras i dag.

Ola Jennersten, biolog på Världsnaturfonden, bekräftar bilden:
– Det är kritiskt för världens tigrar. Det går ner på väldigt många ställen. I Indien som vi alla trodde var ett säkert ställe, visar det sig nu att det är betydligt mindre än vad man trott tidigare.

Tigrarna är trängda av skogsavverkning, svultna för att vi människor jagar deras bytesdjur och decimerade av den omfattande olagliga jakt som sker på tigernoch lever undanträngda i reservat och nationalparker.

I den genomgång som i dag presenteras i juninumret av tidskriften BioScience så blir bilden tydlig, för där publiceras en karta som visar hur vanlig tigern en gång var i stora delar av Asien. Mot dagens kanske 5 000 vilda tigrar, fanns det då cirka 100 000 tigrar, från Turkiet i väst till ryska fjärran östern.

Och det är också där, långt bort i östra Ryssland som det tänds ett litet hopp för tigerns fortlevnad. För samtidigt som många bevarandeprojekt i Indien har misslyckats, ser det ljusare ut i östra Ryssland. Där har framgångsrik kamp mot skogsavverkning och tjuvjakt tiodubblat stammen sibiriska tigrar.

– Jag måste såklart vara hoppfull, säger Ola Jennersten. Jag tror att tigern kommer att finnas kvar, i alla fall i de områden där det jobbas mycket, och där det finns stora skogar för dem.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista